• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
sakiewki z ricottą przepis

Sakiewki nadziewane ricottą, szpinakiem i ragout warzywnym

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 6 naleśników (śr. 20-22 cm)

  • 80 g mąki typu 00
  • 1 jajko (55 g)
  • 170 g mleka
  • 40 g masła
  • sól

Nadzienie:

  • 500 g sera ricotta
  • 300 g szpinaku
  • 50 g startego Parmigiano Reggiano DOP
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatOłowa

Ragout warzywne:

  • po 200 g: selera naciowego, cukinii, marchewki, czerwonej cebuli, brokułów, pomidorków koktajlowych
  • 200 g Parmigiano Reggiano DOP
  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, czarny pieprz
  • tymianek

Do związania sakiewek:

  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Naleśniki

W misce mieszamy mąkę, jajka i mleko. Rozpuszczamy masło, a następnie pozwalamy mu ostygnąć. Do mieszaniny dodajemy również stopione masło, ciągle mieszając trzepaczką, a następnie przykrywamy folią pozostawiając ciasto w lodówce na 30 minut.

Podgrzewamy patelnię i smarujemy ją bardzo małą ilością masła, a następnie wycieramy całą powierzchnię papierem kuchennym (czynność ta będzie musiała być powtórzona przynajmniej raz po przygotowaniu pierwszych dwóch naleśników).

Wlewamy chochlę mieszaniny „na raz” i rozprowadzamy ją na całej powierzchni patelni, obracając nią, aby uzyskać krążek, który całkowicie zakryje powierzchnię. Jak tylko krawędzie zaczną się podnosić, przekręcamy pęknięcia po drugiej stronie, aby usmażyły się równomiernie, co zajmie około półtorej minuty po jednej stronie i 30 sekund po drugiej –  łącznie kilka minut.

Nadzienie

Po umyciu szpinaku i dokładnym odsączeniu, sparzamy go na patelni, przedtem podgrzewając 50 gramów oliwy i obrany, ale cały ząbek czosnku. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu przez 7-8 minut, aż szpinak zmięknie. Następnie studzimy i kroimy na małe kawałki.

W międzyczasie wkładamy ricottę do miski, dodajemy 20 gramów oliwy i dodajemy sól oraz pieprz, a następnie szybko wyrabiamy widelcem, aby wszystko wymieszać. Dodajemy nasz odsączony, odciśnięty szpinak, dodajemy  starty ser i wszystko razem łączymy.

Ragout warzywne

Myjemy i kroimy warzywa. Marchewki obieramy i kroimy w zapałkę, a cebulę drobno szatkujemy. Odkrawamy końcówki cukinii i ją również kroimy w zapałkę, seler na plasterki, a pomidorki na pół. Teraz wrzucamy warzywa na patelnię z rozgrzaną oliwą; zaczynamy od marchewek, które smażymy przez kilka minut, po czym dorzucamy brokuły. Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy, gotujemy przez 3-4 minuty i dodajemy cebulę, cukinię i grzyby. Gotujemy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu, po czym wyłączamy ogień i dodajemy pomidorki i tymianek.

Kompozycja dania

Blanszujemy szczypiorek przez 1 minutę, a następnie wysuszamy go – będziemy potrzebować ich do związania sakiewek.

Na talerzu umieszczamy naleśnika w centrum i nakładamy trochę nadzienia z ricotty i szpinaku do środka, a następnie zamykamy sakiewkę gałązką szczypiorku. Następnie dodajemy hojną porcję ragout warzywnego i posypujemy Parmigiano Reggiano.

PRZED ZASERWOWANIEM MOŻNA WŁOŻYĆ SAKIEWKI NA 10 MINUT DO PIEKARNIKA

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra