PRZYGOTOWANIE
Rękoma kruszymy ciasteczka.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem kawy w kąpieli wodnej. W międzyczasie, gdy czekolada się rozpuszcza, ubijamy masło do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy cukier, a później jajka. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
Do mieszanki dodajemy rozpuszczoną, schłodzoną nieco czekoladę. Mieszamy do momentu, w którym masa będzie idealnie jednolita, po czym dodajemy pokruszone ciasteczka i znów mieszamy. Mieszankę wykładamy na papier do pieczenia i rolujemy nadając formę podłużnego wałka, pomagając sobie rękoma i łopatką. Następnie zawijamy go w papier do pieczenia, tworząc długi, gruby wałek. Zawijamy końce papieru, a następnie całość owijamy folią aluminiową. Tak uformowane salami przekładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Przed podaniem salami obtaczamy w kakao i cukrze pudrze.