• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Sałata z awokado, granatem, soczewicą i orzechami

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 300 g soczewicy
  • 2 awokado
  • 1 mały granat
  • 100 g obranych orzechów włoskich
  • 50 g miodu gryczanego
  • 20 g kolendry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki cayenne
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

PRZYGOTOWANIE

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, do której wrzucamy również marchewkę, cebulę, liście laurowe i pieprz.

Do małego rondelka wlewamy miód i podgotowujemy do momentu, aż zacznie bąbelkować. Dodajemy orzechy i karmelizujemy je. Skarmelizowane orzechy przelewamy na papier do pierzenia i zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy sos. Mieszamy oliwę, sól, pieprz, ugnieciony ząbek czosnku, curry, paprykę cayenne i  grubo poszatkowane liście kolendry. Dodajemy obrany i wyłuskany granat. Mieszamy wszystko i odstawiamy na bok.

Obieramy awokado ze skóry, wyjmujemy pestkę, kroimy na pół, a następnie kroimy w plasterki. Całość wykładamy na talerz.

Wyjmujemy z sosu czosnek.

Soczewicę doprawiamy sosem i delikatnie za pomocą łyżki przekładamy na awokado.

Całe danie oprószajmy grubo mielonym pieprzem, pokruszonymi orzechami włoskimi i kilkoma liśćmi kolendry.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra