• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
SAŁATA Z OŚMIORNICY Z ZIEMNIAKAMI I OLIWKAMI

SAŁATA Z OŚMIORNICY Z ZIEMNIAKAMI I OLIWKAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 kg ośmiornicy
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • 4-5 ziaren jałowca
  • 1 seler naciowy
  • garść czarnych oliwek
  • garść kaparów

Citronette:

  • 60 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 60 g soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

SAŁATA Z OŚMIORNICY Z ZIEMNIAKAMI I OLIWKAMI

Sposób przygotowania

Zaczynamy od ziemniaków. Bierzemy duży garnek napełniony zimną wodą i wrzucamy je do osolonej wody, gotujemy. 

Czyścimy ośmiornicę: obracamy i opróżniamy głowę, usuwamy małym nożem ząb znajdujący się w środku macek, następnie wyjmujemy oczy. Potem dokładnie płuczemy ośmiornicę pod bieżącą wodą.

Przygotujemy teraz garnek z dużą ilością wody, dodajemy 1 marchewkę, cebulę, 2 liście laurowe, pietruszkę, 4-5 ziaren owocu jałowca, 1 łodygę selera naciowego i doprowadzamy do wrzenia.

Zanurzamy macki ośmiornicy we wrzącej wodzie w naczyniu na kilka chwil i podnosimy ośmiornicę. Powtarzamy ten ruch 3 razy, aż macki będą dobrze zwinięte. Następnie zanurzamy całą ośmiornicę w wodzie, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 50 minut na średnim ogniu. Pamiętajmy, że na każde 500 g ośmiornicy potrzeba około 20-25 minut.

Gdy ziemniaki będą już ugotowane, osuszamy je i kroimy w kostki 2-3 cm. Odkładamy je w misce na później. Pozostały seler naciowy i marchewkę kroimy w kostkę oraz przygotujemy oliwki i kapary.

Ośmiornica powinna już być gotowa. Osuszamy ją i pozostawiamy do ostygnięcia na 10 minut, a następnie na desce kroimy ją na małe kawałki – najpierw podzielimy na pół, odetniemy głowę i usuwamy macki od głównej części, następnie kroimy na kawałki około 2-3 cm. Przekładamy kawałki ośmiornicy do dużej miski, dodajemy pokrojone: seler naciowy, marchew, oliwki i kapary. Jeśli będziemy podawać sałatkę tego samego dnia, możemy dodać ziemniaki. W innym przypadku dodajemy je przed podaniem.

Przygotowanie sosu citronette: mieszamy wszystkie składniki –  oliwę z oliwek, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz i dodajemy do naszej sałatki z ośmiornicy.

Pamiętamy, aby przygotować sos citronette bez natki pietruszki, jeśli chcemy podawać sałatkę następnego dnia lub po kilku godzinach.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra