PRZYGOTOWANIE
Nasiona sezamu wysypujemy na suchą patelnię i na średnim ogniu prażymy je na złoty kolor. Następnie 4 łyżki przesypujemy do blendera i mielimy dość drobno. Pozostałą łyżkę odkładamy do dekoracji gotowego dania. Do blendera dodajemy sos sojowy, tahini, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier, starty imbir oraz płatki ostrej papryczki (początkowo wystarczy szczypta). Całość blendujemy do połączenia składników. Dodajemy około 3 łyżek wody, mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos odstawiamy.
Przygotowujemy omlety. Jajko wbijamy do miski, mieszamy z łyżeczką zimnej wody i szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dokładnie roztrzepane jajko wylewamy cienką warstwą na rozgrzaną patelnię z łyżeczką oleju. Smażymy jak naleśnik, przewracając po około 2 minutach na drugą stronę. Omlet zdejmujemy z patelni i dokładnie tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma jajkami. Usmażone placuszki zwijamy w rulon i kroimy w cieniutkie paseczki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odcedzamy ponownie. Następnie kluski mieszamy z połową przygotowanego sosu i nakładamy do miseczek.
Jeżeli nie zajęliśmy się tym wcześniej to teraz obieramy i kroimy warzywa. Pięknie wyglądają pokrojone w równe, cienkie słupki (np. marchewka, rzodkiewka i ogórek) lub wstążki (np. marchewka, ogórek i cukinia). Wybrane warzywa układamy na makaronie.
Do warzyw w miseczkach dołączają też tasiemki z omletu, odrobina dodatkowego sosu i posiekany szczypiorek oraz uprażony sezam.