Sposób przygotowania
Cukinia
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy ją na patelni z odrobiną oliwy i posiekaną cebulą przez kilka minut, na tyle długo, aby lekko się zrumieniły.
Orkisz i soczewica
Gotujemy razem, przestrzegając czasów gotowania podanych zarówno na opakowaniu orkiszu, jak i na opakowaniu soczewicy. Po ugotowaniu płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy.
Warzywa
Myjemy pomidory i kroimy je na połówki. Myjemy seler i kroimy go w plastry. Paprykę także dokładnie myjemy, usuwamy końce i kroimy je w bardzo małe kostki, siekamy natkę pietruszki i oregano.
Kompozycja dania
Do dużej miski wrzucamy orkisz i soczewicę, cukinię, paprykę, pomidory, posiekaną natkę pietruszki, seler i oregano. Doprawiamy solą, oliwą i papryczką.