Sposób przygotowania:
Sardelki:
Oczyszczamy ryby eliminując głowę i ogon, otwieramy je na pół i usuwamy kręgosłup oraz kości boczne. Oddzielamy filety i płuczemy pod bieżącą wodą trzymając sardelki w durszlaku, a następnie osuszamy je na papierze kuchennym.
Następny krok to przyrządzenie sosu cytrusowego: do miski ścieramy skórki z pomarańczy oraz cytryny, mieszamy i wkładamy ryby delikatnie ugniatając ręką, aby filety przejęły aromat. Posypujemy je mąką i obtaczamy je z obu stron.
Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek, a gdy będzie już gorąca, smażymy filety. Uważamy, aby były wciąż jasne – nie rumienimy ich, a następnie umieszczamy je w naczyniu do pieczenia.
Wlewamy sok z cytryny i pomarańczy na patelnię stojącą wciąż na ogniu, dodajemy pieprz, mieszamy przez kilka minut i polewamy tym sosem filety.
Sos z Tabasco:
Lekko brązowimy 2 posiekane dymki ze szczyptą soli, dodajemy ocet jabłkowy i łyżeczkę cukru. Dodajemy 4 pomidory (sparzone wrzącą wodą, obrane i oczyszczone z nasion).
Gotujemy 15 minut, solimy, doprawiamy pieprzem i miksujemy.
Majonez włączamy do zimnego sosu i dodajemy kilka kropli TABASCO® Pepper Sauce.