• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SARDELKI W CYTRYNIE I CZERWONYM SOSIE Z TABASCO®

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g świeżych sardeli
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • trochę mąki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Sos z TABASCO® Pepper Sauce:

  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 dymki
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki wegańskiego majonezu
  • Tabasco - ilość według uznania

Sposób przygotowania:

Sardelki:

Oczyszczamy ryby eliminując głowę i ogon, otwieramy je na pół i usuwamy kręgosłup oraz kości boczne. Oddzielamy filety i płuczemy pod bieżącą wodą trzymając sardelki w durszlaku, a następnie osuszamy je na papierze kuchennym.

Następny krok to przyrządzenie sosu cytrusowego: do miski ścieramy skórki z pomarańczy oraz cytryny, mieszamy i wkładamy ryby delikatnie ugniatając ręką, aby filety przejęły aromat. Posypujemy je mąką i obtaczamy je z obu stron. 

Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek, a gdy będzie już gorąca, smażymy filety. Uważamy, aby były wciąż jasne – nie rumienimy ich, a następnie umieszczamy je w naczyniu do pieczenia.

Wlewamy sok z cytryny i pomarańczy na patelnię stojącą wciąż na ogniu, dodajemy pieprz, mieszamy przez kilka minut i polewamy tym sosem filety.

Sos z Tabasco:

Lekko brązowimy 2 posiekane dymki ze szczyptą soli, dodajemy ocet jabłkowy i łyżeczkę cukru. Dodajemy 4 pomidory (sparzone wrzącą wodą, obrane i oczyszczone z nasion).

Gotujemy 15 minut, solimy, doprawiamy pieprzem i miksujemy.

Majonez włączamy do zimnego sosu i dodajemy kilka kropli TABASCO®  Pepper Sauce.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra