• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SARDYŃSKI MAKARON Z MAŁŻAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg małży
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • posiekana, świeża natka pietruszki
  • 1,5 l wody
  • 6 łyżek tradycyjnego makaronu fregola/fregolina

Sposób przygotowania:

Myjemy dokładnie małże i wkładamy je do dużej miski z osoloną wodą  solą na co najmniej godzinę.

Pod koniec tego czasu przepłukujemy je bardzo dobrze pod bieżącą wodą i wrzucamy na  dużą patelnię, którą stawiamy na ogniu. Gdy małże się otworzą, wyjmujemy je łyżką cedzakową, a te, które się nie otworzyły, wyrzucamy. 

Gdy wszystkie są otwarte, zachowujemy muszle, ale tylko część, która zawiera dołączony małż. Zbieramy płyn pozostawiony na patelni w małej misce filtrując go przez durszlak i gazę.

Rozgrzewamy olej w dużym, wysokim garnku. Dodajemy dwa obrane ząbki czosnku i rumienimy je; kiedy będą już gotowe, usuwamy je i dodajemy koncentrat pomidorowy.

Mieszamy, aż sos zostanie całkowicie wymieszany z oliwą, a następnie dodajemy bardzo gorącą wodę i zagotowujemy ją. Wówczas dodajemy połowę małży, którymi dysponujemy, a także wodę z ich gotowania i garść posiekanej natki pietruszki.

Doprowadzamy wszystko z powrotem do wrzenia, następnie dodajemy fregolę i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra