PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy wgłębienie. Mieszamy sól z wodą i powoli mieszamy ją z mąką. Następnie dodajemy smalec i kontynuujemy wyrabianie przez ok 10 min do otrzymania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki.
W międzyczasie na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy pokrojony na kawałki ser. Jeżeli konsystencja będzie zbyt płynna możemy dodać odrobinę semoliny.
Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny i z pomarańczy. Za pomocą łyżeczki przekładamy roztopiony ser na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując małe krążki, pozostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy koła trochę większe od tych uformowanych z sera.
Na wycięty krążek z ciasta układamy ser i przykrywamy kolejnym płatem ciasta. Zlepiamy boki i za pomocą wykrawaczki nadajemy mu charakterystyczny kształt.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze ciasteczka, do momentu, aż będą zarumienione.
Przed podaniem ciastka dekorujemy miodem.