• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SARDYŃSKIE CIASTECZKA FASZEROWANE RICOTTĄ I MIODEM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto:

  • 500 g semoliny bądź mąki pełnoziarnistej
  • 50 g smalcu
  • 240 g ciepłej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 300 g ricotty
  • 200 g sera Pecorino Romano ChNP
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • miód

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy wgłębienie. Mieszamy sól z wodą i powoli mieszamy ją z mąką. Następnie dodajemy smalec i kontynuujemy wyrabianie przez ok 10 min do otrzymania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki.

W międzyczasie na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy pokrojony na kawałki ser. Jeżeli konsystencja będzie zbyt płynna możemy dodać odrobinę semoliny.

Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny i z pomarańczy. Za pomocą łyżeczki przekładamy roztopiony ser na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując małe krążki, pozostawiamy do wystygnięcia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy koła trochę większe od tych uformowanych z sera.

Na wycięty krążek z ciasta układamy ser i przykrywamy kolejnym płatem ciasta. Zlepiamy boki i za pomocą wykrawaczki nadajemy mu charakterystyczny kształt.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze ciasteczka, do momentu, aż będą zarumienione.

Przed podaniem ciastka dekorujemy miodem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra