• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SARDYŃSKIE SUSPIRUS

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 300 g migdałów (lub mąki migdałowej)
  • 1 fiolka aromatu o smaku gorzkich migdałów
  • 200 g cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • 60 ml wody

Glazura:

  • 200 g cukru pudru
  • 40 ml wody

Sposób przygotowania:

Ciasteczka

Umieszczamy słodkie migdały i aromat gorzkich migdałów wraz ze 100 g cukru w ​​blenderze i miksujemy, aż uzyskamy dość gładką masę. Wrzucamy pozostały cukier do rondla z wodą i skórką z cytryny (tylko żółtą część – biała będzie gorzka) i pozwalamy jej się zagotować. Kiedy zacznie się gotować, obniżamy ciepło i dodajemy mieszaninę mąki migdałowej i cukru. Gotujemy mieszając przez kilka minut, aż masa będzie gęsta i gładka.

Wyjmujemy ciasto z rondla i zwilżonymi rękami formujemy małe kulki, które umieszczamy na arkuszu pergaminu, naciskając je lekko dłońmi i tworząc bazę do naszych suspirus.

Pieczemy ciasteczka w 130°C przez około 15 minut, aby trochę wyschły. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i pozwalamy im całkowicie ostygnąć; przygotowujemy glazurę. 

Glazura

Wsypujemy cukier puder do rondla z wodą i gotujemy około 5 minut.

Bardzo dobrze mieszamy i pozwalamy mu nieco ostygnąć, a następnie wylewamy go na nasze suspiri które wyjęliśmy z piekarnika i  ostudziliśmy. Zanurzamy ciasteczka bezpośrednio w polewie i wyjmujemy je łyżką, układając je na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem.

Glazurą pokrywamy dwukrotnie, jednak pamiętamy o odczekaniu między jedną a drugą warstwą. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra