Sposób przygotowania:
Ciasteczka
Umieszczamy słodkie migdały i aromat gorzkich migdałów wraz ze 100 g cukru w blenderze i miksujemy, aż uzyskamy dość gładką masę. Wrzucamy pozostały cukier do rondla z wodą i skórką z cytryny (tylko żółtą część – biała będzie gorzka) i pozwalamy jej się zagotować. Kiedy zacznie się gotować, obniżamy ciepło i dodajemy mieszaninę mąki migdałowej i cukru. Gotujemy mieszając przez kilka minut, aż masa będzie gęsta i gładka.
Wyjmujemy ciasto z rondla i zwilżonymi rękami formujemy małe kulki, które umieszczamy na arkuszu pergaminu, naciskając je lekko dłońmi i tworząc bazę do naszych suspirus.
Pieczemy ciasteczka w 130°C przez około 15 minut, aby trochę wyschły. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i pozwalamy im całkowicie ostygnąć; przygotowujemy glazurę.
Glazura
Wsypujemy cukier puder do rondla z wodą i gotujemy około 5 minut.
Bardzo dobrze mieszamy i pozwalamy mu nieco ostygnąć, a następnie wylewamy go na nasze suspiri które wyjęliśmy z piekarnika i ostudziliśmy. Zanurzamy ciasteczka bezpośrednio w polewie i wyjmujemy je łyżką, układając je na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem.
Glazurą pokrywamy dwukrotnie, jednak pamiętamy o odczekaniu między jedną a drugą warstwą.