• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SCALOPPINE CIELĘCE Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 20 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki (4 porcje):

  • 500 g cielęciny
  • 300 g borowików
  • 40 g masła
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek/rozmaryn
  • trochę mąki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Oczyszczamy grzyby usuwając podstawę za pomocą małego nożyka, a następnie czyścimy grzyby wilgotną szmatką. Gdy są idealnie czyste, kroimy je w plasterki. Z cielęciny usuwamy wszelkie tłuste części i umieszczamy plastry między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ubijamy je tłuczkiem do mięsa, lekko tylko spłaszczając, a następnie posypujemy mąką.

Na patelni topimy masło z odrobiną oliwy i układamy plastry mięsa. Podsmażamy kilka minut z każdej strony i dodajemy białe wino. Kiedy alkohol wyparuje, mięso przekładamy do naczynia, przykrywamy folią i trzymamy w cieple. Na tej samej patelni, na której gotowaliśmy mięso, rumienimy czosnek kilka chwil, a następnie wrzucamy grzyby, zioła i gotujemy około 5-10 minut. W tym momencie dodajemy mięso do grzybów i gotujemy jeszcze przez dwie minuty.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra