• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SCHAB Z ANYŻEM I LUKRECJĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki:

  • 800 g schabu
  • anyż
  • 200 g ziemniaków
  • 2 gruszki
  • 100 g sera pecorino
  • 80 g parmezanu
  • oliwa extra vergine
  • 4 całe ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • sól

Kroimy schab na 200­ gramowe porcje. Posypujemy mięso anyżem i podsmażamy na dużym ogniu na rozgrzanej oliwie z czosnkiem i rozmarynem.

Po podsmażeniu przekładamy schab na delikatnie posmarowaną olejem formę do pieczenia, zalewamy go kilkoma chochlami bulionu warzywnego i przykrywamy aluminium. Pieczemy przez 35 – ­40 minut w 180°C.

W międzyczasie przygotowujemy torcik. Umyte i obrane gruszki i ziemniaki wkładamy do miski z zimną wodą aby nie sczerniały. Kroimy ziemniaki w cienkie plasterki i gotujemy przez 2 minuty w słonej wodzie. Kroimy gruszkę w ten sam sposób i znowu wkładamy ją do zimnej wody.

Odcedzamy ziemniaki i rozkładamy je równo na dnie posmarowanych oliwą okrągłych foremek, przekładając je później startym serem pecorino i gruszkami. Po wyczerpaniu składników posypujemy powierzchnię torcików startym parmezanem i dodajemy odrobinę oliwy, po czym wsadzamy do piekarnika (ustawionego na opcję “grill”) na około 15 minut (czas, który będzie potrzebny do powstania chrupiącej skórki).

Wyjmujemy schab z piekarnika i zostawiamy go na 5 minut; w ten sposób mięso wchłonie soki, których nie stracimy przy krojeniu go. Kiedy torciki będą gotowe, wyjmujemy je ostrożnie z foremek i rozkładamy na talerzu. Kroimy mięso i rozkładamy je wokół torcików, polewając je sokiem z gotowania wieprzowiny i dekorując ziołami i gałązkami świeżego rozmarynu.

Kończymy posypując gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra