PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kawałki o wielkości 3 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy pokrojoną gruszkę i wkładamy do piekarnika na najniższy poziom na ok 20 min. Powinny się skarmelizować. Następnie przekładamy je na ruszt i studzimy.
Nie wyłączamy piekarnika. Na blachę wykładamy nowy kawałek papieru do pieczenia.
W misce robota kuchennego mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodajemy ostudzone kawałki gruszki, masło, śmietanę i 1 jajko i mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy kawałki czekolady i kontynuujemy mieszanie przez kolejne 10 sekund lub mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy ciasto na średnicę ok 15 cm. Wycinamy 6 trójkątów i wykładamy je na blachę zostawiając ok 1 cm odstępu.
W misce mieszamy jajko z łyżeczką wody i solą. Na każdym kawałku ciasta rozprowadzamy roztrzepane jajko i oprószamy cukrem.
Scones pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez ok 30 min, aż będą wyrośnięte i zarumienione.
Studzimy i podajemy z ciepłą herbatą z mlekiem.