• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SCOONES, CZYLI SZKOCKIE CIASTKO Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki:

  • 3 gruszki (500 g)
  • 200g mąki + do oprószenia blatu
  • 50g cukru plus 1 ½ łyżki do oprószenia
  • 8g suchych drożdży
  • 3g soli
  • 85g zimnego masła, nie solonego, pokrojonego w kostkę
  • 60g śmietany
  • 100g pokruszonej gorzkiej czekolady 70%
  • 2 jajka, 1 do ciasta, 1 do glazury

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.

Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kawałki o wielkości 3 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy pokrojoną gruszkę i wkładamy do piekarnika na najniższy poziom na ok 20 min. Powinny się skarmelizować. Następnie przekładamy je na ruszt i studzimy.

Nie wyłączamy piekarnika. Na blachę wykładamy nowy kawałek papieru do pieczenia.

W misce robota kuchennego mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodajemy ostudzone kawałki gruszki, masło, śmietanę i 1 jajko i mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy kawałki czekolady  i kontynuujemy mieszanie przez kolejne 10 sekund lub mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy ciasto na średnicę ok 15 cm. Wycinamy 6 trójkątów i wykładamy je na blachę zostawiając ok 1 cm odstępu.

W misce mieszamy jajko z łyżeczką wody i solą. Na każdym kawałku ciasta rozprowadzamy roztrzepane jajko i oprószamy cukrem.

Scones pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez ok 30 min, aż będą wyrośnięte i zarumienione.

Studzimy i podajemy z ciepłą herbatą z mlekiem.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra