• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SERNIK

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: średni

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 90 g masła, dodatkowo do natłuszczenia blachy
  • 150 g suchych biszkoptów, pokruszonych

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 900 g di twarogu półtłustego
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki mąki 00
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 jajka XL, plus 1 żółtko
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Piec nagrzewamy do 180st C.

Formę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia.

SPÓD

W na patelni rozpuszczamy 85g masła. Dodajemy pokruszone biszkopty i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem wykładamy spód formy do pieczenia i przekładamy ją na 10 min do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i przygotowujemy masę serową.

MASA SEROWA

Podnosimy temperaturę piekarnika do 220 st C. Do miski przekładamy ser i miksujemy go przez ok 2 min do powstania jednolitego kremu. Powoli dodajemy 250 g cukru, mąkę i szczyptę soli.

Kontynuujemy miksowanie dodając ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny. Następnie dodajemy 3 jajka, jedno po drugim, a na koniec 1 dodatkowe żółtko. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i kontynuujemy wyrabiane ciasta do otrzymania jednolitej konsystencji.

Boki formy do pieczenia natłuszczamy masłem. Do środka przekładamy masę serową i przekładamy do piekarnika na 10 min. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 110st C i pieczemy ponownie przez 45 min.

Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i studzimy go przez ok 2 godziny, zanim wyjmiemy ciasto ze środka.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra