PRZYGOTOWANIE
Piec nagrzewamy do 180st C.
Formę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia.
SPÓD
W na patelni rozpuszczamy 85g masła. Dodajemy pokruszone biszkopty i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem wykładamy spód formy do pieczenia i przekładamy ją na 10 min do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i przygotowujemy masę serową.
MASA SEROWA
Podnosimy temperaturę piekarnika do 220 st C. Do miski przekładamy ser i miksujemy go przez ok 2 min do powstania jednolitego kremu. Powoli dodajemy 250 g cukru, mąkę i szczyptę soli.
Kontynuujemy miksowanie dodając ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny. Następnie dodajemy 3 jajka, jedno po drugim, a na koniec 1 dodatkowe żółtko. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i kontynuujemy wyrabiane ciasta do otrzymania jednolitej konsystencji.
Boki formy do pieczenia natłuszczamy masłem. Do środka przekładamy masę serową i przekładamy do piekarnika na 10 min. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 110st C i pieczemy ponownie przez 45 min.
Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i studzimy go przez ok 2 godziny, zanim wyjmiemy ciasto ze środka.