SŁODKA TARTA Z POMIDORKÓW CILIEGINI MUTTI
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
W malakserze łączymy przesianą mąkę, pokrojone w kostkę masło i mieszamy do otrzymania sypkiej konsystencji. Następnie przekładamy ciasto do miski i szybko wyrabiamy dodając stopniowo zimną wodę, do otrzymania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto przekładamy na blat i formujemy bochenek. Owijamy go folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 30 min.
Farsz
Pomidorki przekrajamy na pół i wyciskamy je pozbywając się ziaren i soku. Sok przelewamy przez sitko pozbywając się ziaren i odstawiamy.
Na patelni o średnicy 24 cm dostosowanej do pieczenia podsmażamy posiekany czosnek z 3-4 łyżkami oliwy. Dodajemy tymianek i podsmażamy całość na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy pomidory układając jeden obok drugiego, tak aby pokryły całą patelnię. Każdy pomidor doprawiamy solą, cukrem, octem balsamicznym, pieprzem i oregano. Następnie dodajemy sok z pomidorów i gotujemy przez 15-20 min. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią uważając, aby nie przewrócić pomidorów.
Fetę i miąższ z chleba kroimy w kostkę i rozdrabniamy za pomocą dłoni. Patelnię zdejmujemy z ognia i oprószamy pomidory fetą i miąższem z chleba.
Ciasto rozwałkowujemy na średnicę ok 26 cm i przykrywamy nim znajdujące się na patelni pomidory.
Ciasto uciskamy dookoła palcami formując boki.
Patelnię przekładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 30 min. (lub do nagrzanego do 160 st C piekarnika na 20-25 min).
Patelnię wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a przed podaniem obracamy o 180 stopni ciastem do dołu.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.