• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
SŁODKA TARTA Z POMIDORKÓW CILIEGINI MUTTI

SŁODKA TARTA Z POMIDORKÓW CILIEGINI MUTTI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na ciasto brisè::

  • 100 g masła
  • 200 g mąki 00
  • 70 ml zimnej wody

Składniki na farsz:

  • 450 g pomidorków ciliegino Mutti
  • 50 g sera feta
  • 30 g miąższu z czerstwego chleba
  • 4 gałązki tymianku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

SŁODKA TARTA Z POMIDORKÓW CILIEGINI MUTTI

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

W malakserze łączymy przesianą mąkę, pokrojone w kostkę masło i mieszamy do otrzymania sypkiej konsystencji. Następnie przekładamy ciasto do miski i szybko wyrabiamy dodając stopniowo zimną wodę, do otrzymania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto przekładamy na blat i formujemy bochenek. Owijamy go folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 30 min.

Farsz

Pomidorki przekrajamy na pół i wyciskamy je pozbywając się ziaren i soku. Sok przelewamy przez sitko pozbywając się ziaren i odstawiamy.

Na patelni o średnicy 24 cm dostosowanej do pieczenia podsmażamy posiekany czosnek z 3-4 łyżkami oliwy. Dodajemy tymianek i podsmażamy całość na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy pomidory układając jeden obok drugiego, tak aby pokryły całą patelnię. Każdy pomidor doprawiamy solą, cukrem, octem balsamicznym, pieprzem i oregano. Następnie dodajemy sok z pomidorów i gotujemy przez 15-20 min. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią uważając, aby nie przewrócić pomidorów.

Fetę i miąższ z chleba kroimy w kostkę i rozdrabniamy za pomocą dłoni. Patelnię zdejmujemy z ognia i oprószamy pomidory fetą i miąższem z chleba.

Ciasto rozwałkowujemy na średnicę ok 26 cm i przykrywamy nim znajdujące się na patelni pomidory.

Ciasto uciskamy dookoła palcami formując boki.

Patelnię przekładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 30 min. (lub do nagrzanego do 160 st C piekarnika na 20-25 min).

Patelnię wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a przed podaniem obracamy o 180 stopni ciastem do dołu.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra