• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
tarta ze szparagami_ Włoska Akademia Kulinarna

SŁONA TARTA BRISE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na formę 26 cm (lub 4 mini quiche o śr. 12/13 cm):

  • 1 porcja ciasta brise'
  • 500 g zielonych szparagów
  • 3 jaja M
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 50 g startego Parmigiano Reggiano
  • 1/2 cebuli
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Ciasto Brise’ :

  • 200 g mąki pszennej (typ 00)
  • 100 g zimnego masła
  • 70 g zimnej wody
  • 1 żółtko jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Składniki (oprócz wody) miksujemy w mikserze, otrzymując masę o „piaskowej” konsystencji. Następnie wykładamy wszystko na zimny blat. Formujemy klasyczny kopiec i powoli dodajemy wodę, ciągle wyrabiając ciasto – do momentu, w którym będzie ono gładkie i elastyczne. Formujemy ciasto w kulkę i wkładamy na 40 minut do lodówki.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 milimetrów i wykładamy je na wcześniej posmarowaną masłem i posypaną mąką formę. Odcinamy nadmiar ciasta z boków formy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut (lub 15 minut w zamrażalniku).

Po wyjęciu z lodówki ciasto przedziurawiamy dno ząbkami widelca i przykrywamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy fasolę lub ryż, które nie tylko sprawią, że nasze ciasto nie wyrośnie, ale również pozwoli na równomierne upieczenie się.

Pieczemy przez 15-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, po czym usuwamy z tarty papier do pieczenia z fasolą/ryżem i pieczemy przez kolejne 10-15 aby upewnić się, że ciasto całkowicie wyschło. Wyjmujemy, za pomocą pędzelka smarujemy żółtkiem jajka i wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.

Sposób przygotowania – nadzienie

Myjemy, oczyszczamy i odkrawamy końcówki szparagów, następnie oparzamy je we wrzącej osolonej wodzie przez 4- 5 minut w zależności od wielkości; odcedzamy i umieszczany je w wodzie oraz lodzie (nie stracą wtedy koloru). Po ostygnięciu wysuszamy je i kroimy na małe kawałki, odkładając na bok 7 lub 8 całych kawałków do dekoracji. Na patelni lekko rumienimy drobno pokrojoną cebulę w niewielkiej ilości oliwy, a następnie dodajemy szparagi, dusimy je przez 3/4 minuty. Wyłączamy ogień i zostawiamy do ostygnięcia.

Układamy jajka w misce, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę, mieszamy. Odkładamy na bok kilka łyżek takiej mieszanki, aby móc wysmarować brzegi ciasta przed jego pieczeniem. Dodajemy posiekany szczypiorek i starty Parmigiano do miski, a następnie dodajemy pokrojone szparagi.

Wyjmujemy ciasto brisé z lodówki i rozprowadzamy je na papierze pergaminowym – na cienkim dysku o średnicy 30-32 cm, następnie podnosimy go z całym papierem do pieczenia i przykrywamy formę o średnicy 26 cm, delikatnie naciskając na dole i na krawędziach, aby go przykleić. Nakłuwamy dno widelcem i napełniamy mieszanką jajek oraz szparagów.

Następnie dekorujemy całymi szparagami ciasto i wykładamy środek. Smarujemy krawędzie naszej tarty niewielką ilością jajka zmieszanego ze śmietanką, którą odstawiliśmy wcześniej na bok.

Pieczemy tartę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (piekarnik statyczny) przez 40-45 minut. Jeśli po 30 minutach widzimy, że powierzchnia wypieku jest już zarumieniona, zmieniamy funkcję na pieczenie DOLNE lub przykrywamy tartę arkuszem papieru i pilnujemy pieczenia.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra