• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Słony cheescake z Prosciutto Toscano ChNP

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 125 g krakersów lub grissini
  • 60 g masła
  • 250 g kremowego serka typu „philadelphia”
  • 30 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 40 g roszponki
  • kilka liści bazylii
  • 8 plasterków Prosciutto Toscano ChNP

PRZYGOTOWANIE

Myjemy sałatę i liście bazylii i osuszamy je dokładnie.

Blendujemy krakersy, aż otrzymamy lekki pył.

Rozpuszczamy masło w kąpieli wodnej, następnie łączymy je ze zbendowanymi krakersami, mieszamy, aż masło wchłonie się w całości.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spód układamy masę z krakersów i masła. Przekładamy ją na 30 min do zamrażarki.

W międzyczasie łączymy serek z ugniecionym w moździerzu pieprzem, dodajemy połowę roszponki i kilka porwanych liści bazylii, wszystko delikatnie mieszamy.

W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy żelatynę i masę z sera i mieszamy do połączenia się składników.

Tortownicę wyjmujemy z zamrażarki. Na spód z krakersów wykładamy masę serową i wkładamy na 2h do lodówki.

Po upływie tego czasu wykładamy na wierzch pozostałą część roszponki, liście bazylii i Prosciutto Toscano.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra