• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SMAŻONE CALZONI Z ENDYWIĄ I CZARNYMI OLIWKAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 2.5 godz

poziom trudniości: średni

Składniki:

  • 500 g mąki typu 00
  • 15 g świeżych drożdży
  • 260 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 2 duże główki kędzierzawej endywii
  • pełna łyżka kaparów solonych
  • 5 anchois solonych
  • duża garść czarnych oliwek
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico

Na wierzch:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico Squeezable
  • papryczka peperoncino
  • oregano

Sposób przygotowania:

Rozdrabniamy drożdże w misce i rozpuszczamy je w 1/2 szklanki wody. Dodajemy garść mąki (odjętej z ilości 500 g) i wyrabiamy ciasto do otrzymania miękkiego bochenka. Przykrywamy go folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Przesiewamy mąkę, usypujemy kopiec i wkładamy do środka nasz bochenek, sól i pozostałą wodę. Energicznie wyrabiamy przez 10 minut, potem dzielimy na 6 takich samych kawałków i formujemy kulki. Układamy na oprószonym mąką blacie i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny, przykryte ściereczką.

Myjemy cykorię i usuwamy zewnętrzne liście oraz te , które są nieładne. Dokładnie myjemy. Odcedzamy i osuszamy bardzo dobrze, kroimy grubo i wrzucamy do dużej miski. Anchois kroimy w kawałki, dodajemy także kapary, wydrążone oliwki. Wszystko umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie dłońmi. Zostawiamy na około godzinę, aby warzywa nabrały dobrego smaku – „przegryzły się”.

Przygotowując calzoni, wałkujemy kulki ciasta na posypanym mąką stole, tworząc krążki o grubości 1/2 cm.

Ściskamy  warzywa w dłoniach i odsączmy w ten sposób “wodę roślinną”, która zostanie zebrana na dnie miski. Dodajemy oliwę, dobrze mieszamy i rozkładamy warzywa w centrum każdego z krążków ciasta. Teraz zamykamy nasze calzoni w kształt półksiężyców, naciskając dookoła, aby wszystko dobrze uszczelnić.

Na wierzch

W małej miseczce umieszczamy oliwę z posiekanym chili i oregano, smarujemy taką mieszaniną calzoni.

Blachy piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nich calzoni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 2o minut aż do momentu, kiedy nie będą złote.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra