Sposób przygotowania:
Rozdrabniamy drożdże w misce i rozpuszczamy je w 1/2 szklanki wody. Dodajemy garść mąki (odjętej z ilości 500 g) i wyrabiamy ciasto do otrzymania miękkiego bochenka. Przykrywamy go folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Przesiewamy mąkę, usypujemy kopiec i wkładamy do środka nasz bochenek, sól i pozostałą wodę. Energicznie wyrabiamy przez 10 minut, potem dzielimy na 6 takich samych kawałków i formujemy kulki. Układamy na oprószonym mąką blacie i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny, przykryte ściereczką.
Myjemy cykorię i usuwamy zewnętrzne liście oraz te , które są nieładne. Dokładnie myjemy. Odcedzamy i osuszamy bardzo dobrze, kroimy grubo i wrzucamy do dużej miski. Anchois kroimy w kawałki, dodajemy także kapary, wydrążone oliwki. Wszystko umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie dłońmi. Zostawiamy na około godzinę, aby warzywa nabrały dobrego smaku – „przegryzły się”.
Przygotowując calzoni, wałkujemy kulki ciasta na posypanym mąką stole, tworząc krążki o grubości 1/2 cm.
Ściskamy warzywa w dłoniach i odsączmy w ten sposób “wodę roślinną”, która zostanie zebrana na dnie miski. Dodajemy oliwę, dobrze mieszamy i rozkładamy warzywa w centrum każdego z krążków ciasta. Teraz zamykamy nasze calzoni w kształt półksiężyców, naciskając dookoła, aby wszystko dobrze uszczelnić.
Na wierzch
W małej miseczce umieszczamy oliwę z posiekanym chili i oregano, smarujemy taką mieszaniną calzoni.
Blachy piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nich calzoni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 2o minut aż do momentu, kiedy nie będą złote.