• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SMAŻONE FILETY Z DORSZA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g mąki
  • około 250 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1-2 filetów dorsza
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Ciasto do obtoczenia

Do 50 g ciepłej wody dodajemy drożdże i rozpuszczamy je, następnie dobrze mieszamy z mąką, dodając pozostałą część wody. Zostawiamy do wyrośnięcia pod folią na czas 30-40 minut (my używamy funkcji WYRASTANIE w piekarnikach Whirlpool, w 40 st. C przez 15 minut). Po tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy dorsza wcześniej zanurzonego cieście, do złotego koloru. 

Od Cristiny:

W moim domu je się w ten sposób, nic więcej nie dodając. Jeśli chcecie, możecie dodać trochę soku z cytryny przed zjedzeniem lub domowej roboty majonez.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra