Smażone krewetki w cieście po włosku
PRZYGOTOWANIE
Sos
W misce mieszamy jajko z żółtkiem, dodajemy ocet i powoli, ciągle mieszając, wlewamy oliwę. Dodajemy sok z cytryny i ciągle mieszamy używając drewnianej łopatki. Do majonezu dodajemy jogurt grecki. Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Miskę zakrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce do momentu, aż sos stężeje.
Krewetki
Myjemy krewetki, obieramy je z pancerza i za pomocą końcówki noża wycinamy czarne jelito.
Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy sok z cytryny, sól i ciągle mieszając dodajemy zimną wodę tak aby nie powstały grudki.
Krewetki, jedna po drugiej, zanurzamy w panierce i przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy. Smażymy z obydwu stron do momentu, aż się zarumienią.
Krewetki podajemy na posiekanej sałacie z łyżką sosu majonezowo – jogurtowego.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.