• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SMAŻONE PIZZETTE Z SOSEM POMIDOROWYM I SEREM PECORINO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki 0
  • 5 g świeżych drożdży
  • 300 g wody
  • 15 g drobnej soli

Składniki na sos:

  • 750 g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • ser Pecorino ChNP
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Pizzette

W misce z wodą rozpuszczamy drożdże, a następnie dodajemy mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy do momentu otrzymania jednolitej kuli. Przekładamy ją do miski, natłuszczamy delikatnie i przykrywamy folią spożywczą. Miskę z ciastem odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu z ciasta wykrawamy mini porcje, każda o gramaturze ok 50 g. Układamy je na oprószonym mąką blacie i zostawiamy do wyrośnięcia, powinny podwoić swoją objętość.

Sos

W garnku na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek. Jak tylko się zarumieni dodajemy passatę pomidorową i gotujemy na średnim ogniu przez ok 10 min. Po tym czasie wyłączamy ogień i dodajemy poszarpaną bazylię i tarty ser Pecorino.

KOMPOZYCJA DANIA

Na patelni rozgrzewamy olej do 170 st C. Kuleczki z ciasta lekko ugniatamy z góry i nakłuwamy w środku widelcem. Pizzette smażymy z obydwu stron, aż się zarumienią. Osuszamy je ręcznikiem papierowym, a na wierzch wykładamy sos pomidorowy z serem Pecorino i liście bazylii.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra