PRZYGOTOWANIE
Pizzette
W misce z wodą rozpuszczamy drożdże, a następnie dodajemy mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy do momentu otrzymania jednolitej kuli. Przekładamy ją do miski, natłuszczamy delikatnie i przykrywamy folią spożywczą. Miskę z ciastem odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu z ciasta wykrawamy mini porcje, każda o gramaturze ok 50 g. Układamy je na oprószonym mąką blacie i zostawiamy do wyrośnięcia, powinny podwoić swoją objętość.
Sos
W garnku na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek. Jak tylko się zarumieni dodajemy passatę pomidorową i gotujemy na średnim ogniu przez ok 10 min. Po tym czasie wyłączamy ogień i dodajemy poszarpaną bazylię i tarty ser Pecorino.
KOMPOZYCJA DANIA
Na patelni rozgrzewamy olej do 170 st C. Kuleczki z ciasta lekko ugniatamy z góry i nakłuwamy w środku widelcem. Pizzette smażymy z obydwu stron, aż się zarumienią. Osuszamy je ręcznikiem papierowym, a na wierzch wykładamy sos pomidorowy z serem Pecorino i liście bazylii.