Sposób przygotowania:
Udka myjemy pod zimną wodą i osuszamy. Umyty, ale nieobrany imbir bardzo drobno kroimy, mieszamy ze skórką cytrynową, miodem i 2 g pieprzu, łyżeczką cynamonu oraz kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Przekładamy taki mix do plastikowego woreczka strunowego o pojemności 2,5 litra i wrzucamy do niego udka wcześniej obtoczone w mące. Dobrze mieszamy, chowamy do lodówki na godzinę.
Śliwki myjemy pod zimną wodą, tniemy w połówki, wyciągamy pestki, oprószamy pieprzem. Głęboką patelnię stawiamy na małym ogniu i rozpuszczamy na niej masło. Dodajemy szałwię, trochę soli i układamy śliwki miąższem do dołu. Zwiększamy ogień i gotujemy 10 minut. Wykładamy śliwki z patelni i trzymamy je w cieple. Na tą samą patelnię (nie myjemy jej) kładziemy udka i podkręcamy ogień do średniego poziomu. Czekamy, aż zajdzie proces karmelizacji – wtedy dodajemy wino i redukujemy sos. Tak przygotowane udka w sosie podajemy ze śliwkami.