• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SMAŻONE UDKA KURCZAKA ZE ŚLIWKAMI I SZAŁWIĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 kg udek kurczaka
  • 50 g świeżego imbiru
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • mielony cynamon
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 200 g wytrawnego, białego wina
  • 2 kg śliwek węgierek
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól
  • mąka
  • 30 g świeżej szałwii
  • 30 g masła
  • 30 g ciemnego miodu

Sposób przygotowania:

Udka myjemy pod zimną wodą i osuszamy. Umyty, ale nieobrany imbir bardzo drobno kroimy, mieszamy ze skórką cytrynową, miodem i 2 g pieprzu, łyżeczką cynamonu oraz kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Przekładamy taki mix do plastikowego woreczka strunowego o pojemności 2,5 litra i wrzucamy do niego udka wcześniej obtoczone w mące. Dobrze mieszamy, chowamy do lodówki na godzinę.

Śliwki myjemy pod zimną wodą, tniemy w połówki, wyciągamy pestki, oprószamy pieprzem. Głęboką patelnię stawiamy na małym ogniu i rozpuszczamy na niej masło. Dodajemy szałwię, trochę soli i układamy śliwki miąższem do dołu. Zwiększamy ogień i gotujemy 10 minut. Wykładamy śliwki z patelni i trzymamy je w cieple. Na tą samą patelnię (nie myjemy jej) kładziemy udka i podkręcamy ogień do średniego poziomu. Czekamy, aż zajdzie proces karmelizacji – wtedy dodajemy wino i redukujemy sos. Tak przygotowane udka w sosie podajemy ze śliwkami.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra