• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Pikantny sos tamaryndowo-czosnkowy do szaszłyków z piersią kurczaka z bazylią

SOS TAMARYNDOWO-CZOSNKOWY

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa kurczaka
  • 1 żółtko
  • olej ryżowy
  • 30 g świeżej bazylii
  • masło orzechowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g prażonych orzechów laskowych

Sos tamaryndowo-czosnkowy:

  • 250 g pasty tamaryndowej
  • 500 g wody
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g świeżej natki pietruszki – drobno posiekanej
  • sól
  • 3 świeżej papryczki chili
  • 1 łyżka ziaren kuminu
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego

Sposób przygotowania

Podgrzewamy wodę w rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy pastę tamaryndową, czekamy 20 minut i mieszamy, aż się rozpuści, przepuszczamy przez sitko i odrzucamy nasiona oraz skórkę – są bezużyteczne. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, prażymy delikatnie kminek, nasiona kopru na osobnej patelni, studzimy i mielimy w moździerzu, dodajemy do mieszanki z tamaryndowcem, chilli i z solą. Gdy sos zacznie gęstnieć, doprawiamy solą i cukrem. Czosnek blanszujemy 6 razy przez 6 sekund, następnie dodajemy do sosu, studzimy go i mieszamy z orzechami laskowymi oraz natką pietruszki. Odstawiamy na bok.  Mielimy mięso, dodajemy żółtko, sól, pieprz, 2 łyżki masła orzechowego, drobno posiekaną bazylię i formujemy małe szaszłyki o długości około 15 cm. Kładziemy je na blasze wyłożonej folią do pieczenie i schładzamy w zamrażarce przez 30 minut. Po tym czasie, smażymy w małych porcjach na złoty kolor. Podajemy z sosem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra