Sposób przygotowania
Skrzydełka myjemy, usuwamy nadmiar skór i błonek, gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy, osuszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180st. C przez 60 minut.
W międzyczasie bardzo drobno siekamy cebulę, wrzucamy na patelnię z odrobiną z oliwy z oliwek extra vergine, dodajemy posiekany czosnek, szałwię i gotujemy na małym ogniu, a kiedy cebula zaczyna się szklić dodajemy daktyle bez pestek. Gotujemy do momentu, kiedy daktyle będą miękkie, następnie dodajemy whisky i tak gotujemy przez kolejne 5 minut, a potem dodajemy ketchup z odrobiną TABASCO® Chipotle, cayenne i miodem. Sos redukujemy do kleistej konsystencji do chwili, gdy zacznie bulgotać i odstawiamy potem na bok. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, schładzamy na ruszcie. Olej ryżowy podgrzewamy do 165 st. C, wrzucamy naszego kurczaka i smażymy, aż będzie chrupiący, oprószamy wędzoną papryką oraz solą. Serwujemy z sosem, posypujemy sezamem.