• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Słodki “sticky” sos z whisky i sezamem do pikantnych skrzydełek z kurczaka z wędzona papryką

SOS Z WHISKY I SEZAMEM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 800 g oczyszczonych skrzydełek kurczaka
  • pieprz Cayenne
  • słodka, wędzona papryka
  • olej ryżowy
  • 100 g Bourbon whisky
  • 50 g ketchupu
  • sos TABASCO® Chipotle
  • 50 g prażonych nasion sezamu
  • 5 daktyli
  • 1 biała cebula
  • 50 g miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 5 listków szałwi

Sposób przygotowania

Skrzydełka myjemy, usuwamy nadmiar skór i błonek, gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy, osuszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180st. C przez 60 minut. 

W międzyczasie bardzo drobno siekamy cebulę, wrzucamy na patelnię z odrobiną z oliwy z oliwek extra vergine, dodajemy posiekany czosnek, szałwię i gotujemy na małym ogniu, a kiedy cebula zaczyna się szklić dodajemy daktyle bez pestek. Gotujemy do momentu, kiedy daktyle będą miękkie, następnie dodajemy whisky i tak gotujemy przez kolejne 5 minut, a potem dodajemy ketchup z odrobiną TABASCO® Chipotle, cayenne i miodem. Sos redukujemy do kleistej konsystencji do chwili, gdy zacznie bulgotać i odstawiamy potem na bok.  Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, schładzamy na ruszcie. Olej ryżowy podgrzewamy do 165 st. C, wrzucamy naszego kurczaka i smażymy, aż będzie chrupiący, oprószamy wędzoną papryką oraz solą. Serwujemy z sosem, posypujemy sezamem. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra