Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Migdały prażymy w rozgrzanym piekarniku, aż będą pachnące i lekko złociste ok. 8–10 minut. Odkładamy na bok do ostygnięcia.
Ubijamy 4 jajka z cukrem. Wlewamy masło i ubijamy, aż się połączą. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż dobrze się połączą a następnie dodajemy migdały. Schładzamy ciasto do momentu, aż stwardnieje – około godziny. Gdy będzie gotowe rozgrzewamy piekarnik ponownie do 180st. C. Wykładamy 2 blachy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. Przenosimy ciasto na powierzchnię roboczą i kroimy na dwie równe części. Formujemy każdą porcję ciasta w podłużny wałek. Ubijamy pozostałe jaja i delikatnie smarujemy po wierzchu. Pieczemy przez 20 minut. Następnie schładzamy wyciągając na ruszty. Kiedy wałki się schłodzą, używając ostrego noża kroimy je pod skosem na 1,5 cm ‘kromeczki”. Umieszczamy ciasteczka na blachach i pieczemy w 180st. C, pamiętając, aby je przewrócić. Pieczemy około 25 minut aż do momentu, kiedy będą złote.
Sposób przygotowania
W rondlu mieszamy żółtka, cukier, marsalę i rum. Stawiamy patelnię na ogniu i zaczynamy gotować, mieszając bez nadmiernego ubijania. Gotujemy przez kilka minut, aby zabajone było zwarte, ale nie pieniące się. Podajemy gorące albo ciepłe, pokryte wiśniami posypane cukrem pudrem (wyjmujemy je z zamrażarki na godzinę przed podaniem) oraz z wcześniej przygotowanymi cantucci.