• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Słodki sos zabajony z winem i wiśniami do ciasteczek cantucci z gorzką czekoladą

SOS ZABAJONE Z WINEM SANTO I WIŚNIAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasteczka:

  • 150 g migdałów
  • 3 dużych jajek + żółtko
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g cukru
  • 180 g masła o pokojowej temperaturze
  • 500 g mąki do wypieków cukierniczych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zabajone:

  • 120 g wina Santo
  • 6 żółtek
  • 120 g cukru
  • 200 g kwaśnych, mrożonych wiśni

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Migdały prażymy w rozgrzanym piekarniku, aż będą pachnące i lekko złociste ok. 8–10 minut. Odkładamy na bok do ostygnięcia.

Ubijamy 4 jajka z cukrem. Wlewamy masło i ubijamy, aż się połączą. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż dobrze się połączą a następnie dodajemy migdały. Schładzamy ciasto do momentu, aż stwardnieje – około godziny. Gdy będzie gotowe rozgrzewamy piekarnik ponownie do 180st. C. Wykładamy 2 blachy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. Przenosimy ciasto na powierzchnię roboczą i kroimy na dwie równe części.  Formujemy każdą porcję ciasta w podłużny wałek. Ubijamy pozostałe jaja i delikatnie smarujemy po wierzchu. Pieczemy przez 20 minut. Następnie schładzamy wyciągając na ruszty. Kiedy wałki się schłodzą, używając ostrego noża kroimy je pod skosem na 1,5 cm ‘kromeczki”. Umieszczamy ciasteczka na blachach i pieczemy w 180st. C, pamiętając, aby je przewrócić. Pieczemy około 25 minut aż do momentu, kiedy będą złote.

Sposób przygotowania

W rondlu mieszamy żółtka, cukier, marsalę i rum. Stawiamy patelnię na ogniu i zaczynamy gotować, mieszając bez nadmiernego ubijania. Gotujemy przez kilka minut, aby zabajone było zwarte, ale nie pieniące się. Podajemy gorące albo ciepłe, pokryte wiśniami posypane cukrem pudrem (wyjmujemy je z zamrażarki na godzinę przed podaniem) oraz z wcześniej przygotowanymi cantucci. 

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra