• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SPAGHETTI Z DYMKĄ I PEPERONCINO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 300 g spaghetti
  • 300 g cebuli dymki
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • pół łyżki świeżo posiekanej ostrej papryczki
  • 5 listków bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • 20 g parmezanu
  • sól

SPAGHETTI Z DYMKĄ I PEPERONCINO

PRZYGOTOWANIE

Szatkujemy czosnek i kroimy szczypiorek na małe paseczki.

W dużej misce rozgrzewamy na małym ogniu 3 łyżki oliwy, dodając liść laurowy. Dodajemy również czosnek i szczypiorek.Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut, co jakiś czas podlewając bulionem.Zdejmujemy z ognia, dodajemy ostrą papryczkę i tymianek. Doprawiamy solą.

Kroimy na pół pomidory. Usuwamy nasiona, po czym kroimy pomidory w kostkę. Gotujemy makaron al dente i dodajemy go do sosu (licząc 70-80 g sosu na osobę). Dodajemy pomidory, pietruszkę i parmezan, dobrze mieszamy.Doprawiamy solą i papryczką, następnie zdejmujemy z ognia.

Podajemy, dekorując pokrojoną w paski bazylią i polewając odrobiną oliwy.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra