Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Orzechy laskowe opiekać na blasze do pieczenia, mieszając od czasu do czasu, aż złoty kolor, 8-10 minut. Ostudź; odsuń małą garstkę na bok. Mieszaj bulion i pozostałe orzechy w blenderze, aż będą bardzo gładkie, około 5 minut. Przenieść bulion orzechów laskowych do małej miski i zamieszać w occie; dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim i wysokim poziomie. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem i gotuj, od czasu do czasu podrzucając, aż uzyskasz złoty kolor, 8-10 minut. Dodaj czosnek i gotuj, mieszając, koło 1 minuty. Dodaj wino. Doprowadź do energicznego duszenia i gotuj, aż wino lekko się zredukuje, około 2 minut.
Tymczasem gotuj makaron w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą, mieszając od czasu do czasu, aż bardzo al dente (makaron nadal będzie nieprzejrzysty i bardzo twardy w środku). Odcedź makaron, zachowując 1½ szklanki płynu do gotowania makaronu.
Dodaj makaron, 1 szklankę do gotowania makaronu i ½ szklanki z orzechami laskowymi do pieczarek i gotuj, często podrzucając i dodając więcej płynu do gotowania, aby pomóc w zakończeniu gotowania makaronu i większej ilości orzechów laskowych, aby pomóc zagęścić sos, aż makaron będzie al dente i sos jest pogrubiony i nakłada makaron, około 5 minut. Smakuj i dopraw solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem, drobno zetrzyj zarezerwowane orzechy laskowe nad makaronem i górą z skórką z cytryny.