• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Spaghetti ze świeżymi kurkami i prażonymi orzechami laskowymi

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 500 g kurek, drobno pokrojonych
  • 100 g blanszowanych orzechów laskowych
  • 200 g bulionu z kurczaka
  • 10 g czerwonego octu winnego
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • odrobina białego wytrawnego wina
  • drobno starta skórka z cytryny
  • 400 g spaghetti

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Orzechy laskowe opiekać na blasze do pieczenia, mieszając od czasu do czasu, aż złoty kolor, 8-10 minut. Ostudź; odsuń małą garstkę na bok. Mieszaj bulion i pozostałe orzechy w blenderze, aż będą bardzo gładkie, około 5 minut. Przenieść bulion orzechów laskowych do małej miski i zamieszać w occie; dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim i wysokim poziomie. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem i gotuj, od czasu do czasu podrzucając, aż uzyskasz złoty kolor, 8-10 minut. Dodaj czosnek i gotuj, mieszając, koło 1 minuty. Dodaj wino. Doprowadź do energicznego duszenia i gotuj, aż wino lekko się zredukuje, około 2 minut.

Tymczasem gotuj makaron w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą, mieszając od czasu do czasu, aż bardzo al dente (makaron nadal będzie nieprzejrzysty i bardzo twardy w środku). Odcedź makaron, zachowując 1½ szklanki płynu do gotowania makaronu.

Dodaj makaron, 1 szklankę do gotowania makaronu i ½ szklanki z orzechami laskowymi do pieczarek i gotuj, często podrzucając i dodając więcej płynu do gotowania, aby pomóc w zakończeniu gotowania makaronu i większej ilości orzechów laskowych, aby pomóc zagęścić sos, aż makaron będzie al dente i sos jest pogrubiony i nakłada makaron, około 5 minut. Smakuj i dopraw solą i pieprzem.

Tuż przed podaniem, drobno zetrzyj zarezerwowane orzechy laskowe nad makaronem i górą z skórką z cytryny.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra