• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
SPAGHETTINI Z KANDYZOWANYMI POMIDORKAMI I ŚWIEŻĄ BURRATĄ

Spaghettini z kandyzowanymi pomidorkami i świeżą burratą

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 350g makaronu spaghettini Barilla nr 3
  • 500g pomidorków cherry
  • 2 sery burrata
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g świeżej pietruszki
  • 1 cytryna – sok i skórka
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz i cukier

SPAGHETTINI Z KANDYZOWANYMI POMIDORKAMI I ŚWIEŻĄ BURRATĄ

PRZYGOTOWANIE

Pomidorki kroimy na pół. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy solą i cukrem w proporcjach 1:2 i mieszamy. Następnie przekładamy do nagrzanego do 100 st C piekarnika na 1 godzinę razem z ugniecionym ząbkiem czosnku.

W międzyczasie bardzo cienko siekamy pietruszkę.

W garnku z osoloną wodą gotujemy spaghettini Barilla według instrukcji na opakowaniu.

Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy do miski i łączymy z upieczonymi pomidorkami, posiekaną pietruszką, sokiem i startą skórką z cytryny, mielonym pieprzem i dużą ilością oliwy.

Przed podaniem dodajemy na wierzch kilka kawałków porwanej burraty.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra