STEK BAVETTE Z CZERWONYM WINEM I POMIDORKAMI
Polecamy mięso ze sklepu Taste Store.
PRZYGOTOWANIE
Blanszujemy pomidory we wrzątku, następnie wrzucamy je do wody z lodem.
W międzyczasie sparzamy imbir, przeciskamy go przez praskę tak, aby wycisnąć z niego sok. Odstawiamy.
Zdejmujemy skórę z pomidorów i kroimy na pół. Przyprawiamy je solą, pieprzem, oliwą, octem balsamicznym i skórką z cytryny. Rozgrzewamy patelnie z grubym dnem i przez 5 min smażymy na niej pomidory na mocnym ogniu.
Przekładamy pomidory na miseczki i na tą samą patelnię wrzucamy 1 łyżkę masła.
Obsmażamy stek bavette z solą, pieprzem i rozmarynem na średnio wysokim ogniu przez 3 min na każdą stronę.
Zdejmujemy z ognia i dajemy mięsu odpocząć.
Na patelnię po smażeniu wlewamy wino i sok z imbiru, redukujemy i przefiltrowujemy.
Mięso serwujemy pokrojone w paski o szerokości ok 3 cm, z sosem i pomidorami, z cienko pokrojoną świeżą łodygą selera naciowego.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.