• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
STEK BAVETTE Z CZERWONYM WINEM I POMIDORKAMI

STEK BAVETTE Z CZERWONYM WINEM I POMIDORKAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g steka bavette
  • 100 g czerwonego wytrawnego wina
  • 20 g octu balsamicznego z Modeny
  • 0,5 kg świeżych pomidorków cherry
  • 50 g świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 cytryna (sok i skórka)
  • 20 g świeżego rozmarynu
  • 1 seler naciowy

STEK BAVETTE Z CZERWONYM WINEM I POMIDORKAMI

 

Polecamy mięso ze sklepu Taste Store.

PRZYGOTOWANIE

Blanszujemy pomidory we wrzątku, następnie wrzucamy je do wody z lodem. 

W międzyczasie sparzamy imbir, przeciskamy go przez praskę tak, aby wycisnąć z niego sok. Odstawiamy.

Zdejmujemy skórę z pomidorów i kroimy na pół. Przyprawiamy je solą, pieprzem, oliwą, octem balsamicznym i skórką z cytryny. Rozgrzewamy patelnie z grubym dnem i przez 5 min smażymy na niej pomidory na mocnym ogniu. 

Przekładamy pomidory na miseczki i na tą samą patelnię wrzucamy 1 łyżkę masła. 

Obsmażamy stek bavette z solą, pieprzem i rozmarynem na średnio wysokim ogniu przez 3 min na każdą stronę.

Zdejmujemy z ognia i dajemy mięsu odpocząć. 

Na patelnię po smażeniu wlewamy wino i sok z imbiru, redukujemy i przefiltrowujemy. 

Mięso serwujemy pokrojone w paski o szerokości ok 3 cm, z sosem i pomidorami, z cienko pokrojoną świeżą łodygą selera naciowego.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra