• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
STEK BAVETTE Z GROSZKIEM CUKROWYM I SOSEM PONZU

STEK BAVETTE Z GROSZKIEM CUKROWYM I SOSEM PONZU

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki:

  • 100g sosu Ponzu KIKKOMAN
  • 100g wywaru drobiowego
  • 5 sprasowanych ząbków czosnku
  • 500 g łaty wołowej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g świeżego groszku cukrowego
  • 1 cytryna
  • 50 g miodu
  • 400 g mixu sałat
  • 5 pomidorów
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • ocet winny
  • olej ryżowy

STEK BAVETTE Z GROSZKIEM CUKROWYM I SOSEM PONZU

PRZYGOTOWANIE

W małej misce łączymy sos Ponzu, wywar i czosnek. Odkładamy na bok 1/3. Wkładamy mięso pokrojone na 3-centymetrowe plastry i zamykamy w plastikowej torbie strunowej.

Dodajemy pozostałą mieszaninę z sosem Ponzu; zamykamy i mieszamy, następnie chowamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Umieszczamy skrobię w małej misce. Mieszamy z odłożoną wcześniej ilością sosu, aż masa będzie gładka; odkładamy na bok.

Na nieprzywierającej patelni smażymy cukrowy groch w gorącym oleju ryżowym przez 3-4 minuty lub aż będzie chrupki i jasnozielony. Zdejmujemy i trzymamy w cieple. 

Odcedzamy i oddzielamy marynatę od mięsa. Na tej samej patelni smażymy wołowinę na pozostałym oleju przez 2 minuty. Mieszamy skrobię kukurydzianą; umieszczamy w rondlu i doprowadzamy do wrzenia; w trakcie gotowania dodajemy miód i mieszamy przez 1-2 minuty, aż lekko zgęstnieje.

 

Łączymy z groszkiem i podajemy z sałatą i pomidorem, doprawione sosem vinaigrette przygotowanego z soku z cytryny, octu winnego, oliwy, soli i pieprzu.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra