STEK BAVETTE Z SAŁATKĄ Z WARZYW I CYTRYN
PRZYGOTOWANIE
Marynata
W kielichu blendera blendujemy imbir z papryczką chili i pozostałymi składnikami. Mięso przekładamy do torebki zamykanej na zip, wlewamy do niego marynatę i zamykamy szczelnie pozbywając się całego powietrza. Przekładamy do lodówki.
Sałata
Warzywa myjemy. Pomidory kroimy w małe kawałki, ogórka w skórce kroimy w plasterki i dodajemy do sałaty. Do słoika dodajemy sól, pieprz, oliwę i sok z połowy cytryny i mocno potrząsamy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Możemy również użyć miski i wymieszać w niej wszystkie składniki. Sos na sam koniec łączymy z sałatą.
Steki
Mięso wyjmujemy z marynaty i osuszamy za pomocą papieru kuchennego. Jest to bardzo ważna procedura, którą należy wykonać z każdy kawałkiem mięsa, które zamierzamy grillować, gdyż mięso, aby się skarmelizowało, musi być suche.
Mięso smażymy przez 4 min z każdej strony, jeżeli chcemy, możemy posmarować usmażoną stronę marynatą. Następnie mięso zdejmujemy z grilla i przekładamy na 3 min do folii aluminiowej aby odpoczęło.
Stek podajemy z sałatą z pomidorami i ogórkiem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.