STEK BAVETTE Z SOSEM Z JASNEGO PIWA
PRZYGOTOWANIE
Siekamy cebulę, pora, papryczki – bardzo drobno, dodajemy trochę oliwy z oliwek i dusimy na średnim ogniu dopóki nie uzyskają ładnego, złotego koloru. Następnie obniżamy ogień, dodajemy 200 g piwa, redukujemy do połowy, trzymamy z boku. Stek tniemy na 3 cm plastry i marynujemy. Umieszczamy go w woreczku strunowym wraz z pozostałą ilością piwa, bulionem, zmielonym pieprzem i wkładamy do lodówki na godzinę. Potem filtrujemy, zachowujemy płyn.
Osuszamy mięso i smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni przez 5 minut z oliwą z oliwek, solą i pieprzem, odstawiamy do odpoczynku. Dodajemy płyn z marynaty do cebuli, gotujemy aż do zmniejszenia ilości, a następnie miksujemy w mikserze z masłem i zatrzymujemy w cieple. Mięso układamy na blasze do pieczenia, oprószamy serem Pecorino i wkładamy pod grilla na 3 minuty. Serwujemy z sosem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.