• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
STEK BAVETTE Z FASZEROWANYMI ZIEMNIAKAMI

STEK BAVETTE Z FASZEROWANYMI ZIEMNIAKAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 4 steki bavette
  • masło klarowane

Dodatkowo:

  • 4 średnie ziemniaki czerwone lub żółte
  • 200 g kremowego serka (typu Philadelphia)
  • 100 g wędzonej pancetty
  • 200 g pieczarek
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

STEK BAVETTE Z FASZEROWANYMI ZIEMNIAKAMI

PRZYGOTOWANIE

Myjemy ziemniaki i gotujemy przez 10 min. Odcedzamy, obieramy, nacieramy oliwą, solą, zawijamy w papier do pieczenia, w razie potrzeby również w folię aluminiową.

Ziemniaki pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku przez 30 min lub dłużej, w zależności od ich wielkości i jakości.

W międzyczasie oczyszczamy i myjemy pieczarki. Kroimy je w kawałki i podsmażamy na patelni z oliwą przez 8-10 min, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. 

Pancettę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, bez oliwy. Usmażoną pancettę osuszamy na kawałku ręcznika papierowego.

Szczypiorek siekamy i mieszamy go w misce z kremowym serkiem i odrobiną pieprzu. 

Jak tylko ziemniaki się upieką, zdejmujemy z nich papier do pieczenia i przekrawamy na pół i  środek lekko ugniatamy za pomocą łyżeczki. Ziemniaki faszerujemy kremowym serkiem, pieczarkami i pancettą.

Serwujemy na ciepło

Steki

Steki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy je na maśle klarowanym przez ok 1 min z każdej strony. Usmażone steki odkładamy do odpoczęcia na ok 3 min.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Najlepsze Steki kupicie TUTAJ!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra