STEK BAVETTE Z FASZEROWANYMI ZIEMNIAKAMI
PRZYGOTOWANIE
Myjemy ziemniaki i gotujemy przez 10 min. Odcedzamy, obieramy, nacieramy oliwą, solą, zawijamy w papier do pieczenia, w razie potrzeby również w folię aluminiową.
Ziemniaki pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku przez 30 min lub dłużej, w zależności od ich wielkości i jakości.
W międzyczasie oczyszczamy i myjemy pieczarki. Kroimy je w kawałki i podsmażamy na patelni z oliwą przez 8-10 min, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Pancettę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, bez oliwy. Usmażoną pancettę osuszamy na kawałku ręcznika papierowego.
Szczypiorek siekamy i mieszamy go w misce z kremowym serkiem i odrobiną pieprzu.
Jak tylko ziemniaki się upieką, zdejmujemy z nich papier do pieczenia i przekrawamy na pół i środek lekko ugniatamy za pomocą łyżeczki. Ziemniaki faszerujemy kremowym serkiem, pieczarkami i pancettą.
Serwujemy na ciepło
Steki
Steki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy je na maśle klarowanym przez ok 1 min z każdej strony. Usmażone steki odkładamy do odpoczęcia na ok 3 min.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Najlepsze Steki kupicie TUTAJ!