• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

STEK TATAR WOŁOWY Z LIGAWY Z JAJKIEM PRZEPIÓRKI I MALINAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g ligawy
  • 2 białe cebule, bardzo drobno posiekane
  • 1 łyżka odsączonych i bardzo drobno posiekanych kaparów
  • 8 bardzo drobno posiekanych korniszonów
  • 2 łyżki bardzo drobno posiekanego szczypiorku
  • jedna, długa brioche
  • 50 g masła
  • 12 jajek przepiórki (plus parę dodatkowych, w razie potrzeby)
  • 1 cytryna
  • sól
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • świeże maliny do podania

Sposób przygotowania:

Usuwamy z mięsa nadmiar tłuszczu i ścięgna. Zawijamy cały kawałek szczelnie w folię i umieszczamy w zamrażarce na pół godziny.

Wyjmujemy mięso z zamrażarki i kroimy w 3-milimetrowe plastry w poprzek. 

Układamy plastry na blacie i tniemy teraz wzdłuż na paski 3 mm. W końcu, tniemy paski ukośnie w małe kostki. Powinny być bardzo małe i jednakowej wielkości. Pamiętajmy, aby kroić je szybko: mięso ogrzewa się, staje się wówczas miękkie i trudne do krojenia. 

Wkładamy mięso do małej miski, dodajemy cebulę, kapary, korniszony i szczypiorek – mieszamy równomiernie. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Kiedy osiągnie taką temperaturę odcinamy górę z brioche i tniemy na 10 kwadratów tego samego rozmiaru. Używając pędzelka do ciasta, obficie pokrywamy masłem obydwie strony kwadratów naszych brioche i układamy je na blasze do pieczenia. Pieczemy przez 7 do 8 minut, obracając raz kwadraty, pieczemy aż równomiernie się zarumienią. Studzimy.

 Tuż przed podaniem wybijamy wszystkie jaja przepiórcze do małej miski. Wyjmujemy wołowinę z lodówki, dodajemy sól, zmielony pieprz, oliwę i energicznie mieszamy składniki łyżką. Kosztujemy i doprawiamy jeszcze w razie potrzeby.

Przed podaniem układamy brioche na tacy. Dzielimy mięso na 10 porcji. Dłońmi formujemy małe kopce z mięsa, kciukiem robimy zagłębienie w środku, aby zrobić miejsce na żółtko i układamy na wierzchu każdego tosta-brioche.

Z miseczki delikatnie wyciągamy żółtko bez śladu białka i zsuwamy je do wewnątrz mięsa. Kontynuujemy tak ze wszystkimi tostami, a na zakończenie oprószamy każdy pieprzem i układamy maliny skropione sokiem z cytryny, ewentualnie odrobiną soli i oliwy. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra