STEK TOMAHAWK WIEPRZOWY ZE SZPARAGAMI I CYTRYNĄ
PRZYGOTOWANIE
Szparagi
Szparagi obieramy za pomocą obieraczki i odkrawamy zdrewniałą część.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony ząbek czosnku i tymianek. Dodajemy szparagi i podsmażamy je przez chwilę. Następnie dodajemy wodę i podgotowujemy, do momentu, aż będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Stek
4 ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. Gałązkę rozmarynu dzielimy mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa obkładamy plastrami czosnku i rozmarynem, oprószamy pieprzem i odstawiamy do zamarynowania w temperaturze pokojowej na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i rozmaryn. Zdejmujemy z ognia.
Mięso oczyszczamy z czosnku i rozmarynu.
Żeliwną patelnię rozgrzewamy, dodajemy oliwę i wykładamy mięso. Czas smażenia zależy od grubości mięsa. Mięso o grubości ok 2 cm powinno smażyć się przez 6-8 min z każdej strony.
Gotowe mięso przekładamy na patelnię z masłem i rozmarynem i oblewamy je ciepłym masłem.
Serwujemy ze szparagami i skrapiamy sokiem z cytryny.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.