• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
STEK TOMAHAWK WIEPRZOWY ZE SZPARAGAMI I CYTRYNĄ

Stek tomahawk wieprzowy ze szparagami i cytryną

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 4 steki Tomahawk wieprzowe
  • 4 gałązki rozmarynu (2 do marynaty i 2 do smażenia)
  • 6 ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki masła
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • ½ cytryny

Dodatkowo:

  • 1 garść szparagów
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz

STEK TOMAHAWK WIEPRZOWY ZE SZPARAGAMI I CYTRYNĄ

PRZYGOTOWANIE

Szparagi

Szparagi obieramy za pomocą obieraczki i odkrawamy zdrewniałą część.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony ząbek czosnku i tymianek. Dodajemy szparagi i podsmażamy je przez chwilę. Następnie dodajemy wodę i podgotowujemy, do momentu, aż będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Stek

4 ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. Gałązkę rozmarynu dzielimy mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa obkładamy plastrami czosnku i rozmarynem, oprószamy pieprzem i odstawiamy do zamarynowania w temperaturze pokojowej na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Następnie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i rozmaryn. Zdejmujemy z ognia.

Mięso oczyszczamy z czosnku i rozmarynu.

Żeliwną patelnię rozgrzewamy, dodajemy oliwę i wykładamy mięso. Czas smażenia zależy od grubości mięsa. Mięso o grubości ok 2 cm powinno smażyć się przez 6-8 min z każdej strony.

Gotowe mięso przekładamy na patelnię z masłem i rozmarynem i oblewamy je ciepłym masłem.

Serwujemy ze szparagami i skrapiamy sokiem z cytryny.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra