STEK Z LIGAWY Z SEZAMEM I SALSĄ BAZYLIOWĄ
Polecamy mięso ze sklepu Taste Store.
PRZYGOTOWANIE
Mięso owijamy ściśle folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 30 min.
W międzyczasie na patelnię wrzucamy sezam i na małym ogniu podprażamy go na złocisty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.
Myjemy i osuszamy liście bazylii. Przygotowujemy blender. Wrzucamy do niego dwie kostki lodu, liście bazylii, sól, pieprz i oliwę. Wszystko razem blendujemy do uzyskania gęstego sosu.
Mięso kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Smażymy je na gorącej patelni z odrobiną soli, pieprzu i oliwy po 30 sek na każdą stronę.
Ubijamy żółtka z sokiem z cytryny.
Mięso serwujemy na ciepło na talerzu, obtaczamy w żółtku ubitym z cytryną, podajemy z sosem z bazylii. Wszystko przyprawiamy świeżym pieprzem.