• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

STRACCETTI Z WOŁOWINY

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 60 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 600 g wołowiny – polędwicy lub krzyżowej
  • 30 g drobnej mąki pszennej (typ 00)
  • 30 g oliwy z oliwek extra virgin Monini
  • 50 g bulionu warzywnego lub wina
  • 40 g sera Parmigiano Reggiano
  • 100 g rukoli
  • 12 pomidorków cherry
  • 20 g octu balsamicznego
  • Sól, pieprz

Zaczynamy przygotowując bulion warzywny (jeśli wolicie, możecie go zastąpić 50 g wina). Kiedy bulion będzie gotowy, bierzemy się za wafle z Parmigiano Reggiano. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie układamy 4 górki ze startego Parmigiano, po czym za pomocą łyżki nadajemy im pożądaną przez nas formę. Ja zwykle robię wafle owalne, ale, jeśli wolicie, możecie zrobić okrągłe.
Wybieramy funkcję termoobieg, pieczemy je przez 10 minut w rozgrzanym do 180° piekarniku.
W międzyczasie zabieramy się za nasze straccetti. Jeśli mamy jeden, duży kawałek mięsa, zaczynamy krojąc go na plastry, które później kroimy w podłużne paski. Przekładamy je do położonego na misce sitka i dodajemy mąkę. Potrząsamy sitkiem – dzięki temu nie tylko wyeliminujemy nadmiar mąki, ale również równomiernie pokryjemy nią nasze mięso.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy 20 g oliwy extra virgin i wrzucamy na nią nasze straccetti. Podsmażamy je przez kilka minut, ciągle mieszając, do momentu w którym się zarumienią. Wtedy doprawiamy je solą i pieprzem oraz zalewamy mięso bulionem. Smażymy jeszcze przez kilka minut – do uzyskania delikatnie kremowej konsystencji.
W międzyczasie w oddzielnej miseczce doprawiamy umytą wcześniej rukolę solą, pieprzem, 10 g oliwy i octem balsamicznym. Całość mieszamy.
Talerz komponujemy wykładając najpierw rukolę, na którą kładziemy gorące straccetti. Podajemy z waflami z Parmigiano Reggiano i przekrojonymi na pół pomidorkami cherry (po 3 pomidorki (czyli 6 połówek) na każdym talerzu).

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra