Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy je na patelni z łyżeczką masła, brandy i drobno posiekanymi ziołami. Ciasto filo rozkładamy na 4 arkusze i każdy z nich smarujemy rozpuszczonym masłem. Na wierzch wykładamy podduszone gruszki wymieszane z bułka tartą, tak aby pozostawić 5 cm od kwawędzi. Posypujemy orzeszkami oraz dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Całość ciasta zawijamy, dokładnie lepimy każdy brzeg i wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut.
Strudel z gruszkami i gorgonzolą
czas wykonania: 40 min
poziom trudniości: średni
- 1 opakowanie ciasta
- 300 g sera Gorgonzoli
- 30 g brandy
- 500 g gruszek
- 100 g bułki tartej
- 50 g masła
- 50 g orzechów pinii
- sól, pieprz
- 20 g natki pietruszki
- 20 g rozmarynu
- 1 jajko