• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Strudel z gruszkami i gorgonzolą

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: średni

  • 1 opakowanie ciasta
  • 300 g sera Gorgonzoli
  • 30 g brandy
  • 500 g gruszek
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów pinii
  • sól, pieprz
  • 20 g natki pietruszki
  • 20 g rozmarynu
  • 1 jajko

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy je na patelni z łyżeczką masła, brandy i drobno posiekanymi ziołami. Ciasto filo rozkładamy na 4 arkusze i każdy z nich smarujemy rozpuszczonym masłem. Na wierzch wykładamy podduszone gruszki wymieszane z bułka tartą, tak aby pozostawić 5 cm od kwawędzi. Posypujemy orzeszkami oraz dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Całość ciasta zawijamy, dokładnie lepimy każdy brzeg i wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra