• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PIECZONY ŁOSOŚ W LIŚCIACH PORA

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 2 kawałki filetu z łososia (po 500 g każdy)
  • 2 pory
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 4 kromki chleba tostowego (z odciętą skórką)
  • 100 g obranych pistacji
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, różowy pieprz

PIECZONY ŁOSOŚ W LIŚCIACH PORA

PRZYGOTOWANIE

Myjemy i obieramy pory, po czym kroimy je na paski. Liście parzymy przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i schładzamy w wodzie z lodem, po czym odkładamy. Podsmażamy pokrojone pory na 2 łyżkach stołowych oliwy. Dodajemy 2 łyżki wody i smażymy przez kolejne 2 minuty. Myjemy seler i miksujemy go w blenderze z chlebem i pistacjami, po czym przekładamy do miseczki i mieszamy z podsmażonymi porami, różowym pieprzem, 2/3 poszatkowanej pietruszki i solą.

Wykładamy formę papierem do pieczenia, na którym układamy łososia. Rybę delikatnie solimy, po czym przykrywamy go przygotowanym nadzieniem, na które kładziemy drugiego fileta. Znów solimy i całość zawijamy w ugotowane liście pora. Wierzch smarujemy oliwą i pieczemy przez 25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy łyżeczką różowego pieprzu i podajemy z posypanymi natką pietruszki młodymi ziemniakami.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra