• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
SZPINAKOWE GNOCCHI Z RAGOUT Z ŁOSOSIA

SZPINAKOWE GNOCCHI Z RAGOUT Z ŁOSOSIA

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Gnocchi:

  • 600 g świeżego szpinaku
  • 300g świeżego sera Ricotta
  • 50 g sera Parmigiano Reggiano
  • 100 g żółtek jaj
  • 200 g mąki
  • 60g skrobi ziemniaczanej

Sos:

  • 50 g masła
  • 300 g łososia wędzonego na gorąco
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g śmietany
  • świeży tymianek, bazylia, chili

SZPINAKOWE GNOCCHI Z RAGOUT Z ŁOSOSIA

Sposób przygotowania:

Szpinak dusimy w małej ilości osolonej, gotującej się wody, odsączamy i schładzamy całkowicie, następnie siekamy, dodajemy, jaj, mąkę oraz sery i mieszamy szybko wszystko razem. W efekcie powinniśmy uzyskać aksamitną, miękką mieszaninę. Zostawiamy ją do odpoczynku na dobrze pokrytym mąką blacie.

 Sos przygotowujemy podgrzewając masło na patelni z grubym dnem, dodajemy bardzo drobno posiekaną papryczkę chili, tak jak zioła – w bardzo cieniutkie paseczki. Dodajemy zmiażdżone orzechy, gotujemy wszystko 10 minut na niskim ogniu dodając sól, pieprz, rozbitego wcześniej łososia, dodajemy śmietanę, odstawiamy na bok. Formujemy wałeczki o grubości 2 cm, kroimy na 1,5 cm gnocchi. Gnocchi gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, a kiedy wypłyną możemy je wyciągać cedzakową łyżką. Przyprawiamy sosem i natychmiast podajemy. 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra