Przygotowanie ryby:
W jednej misce łączymy składniki na marynatę. Filety z makreli kroimy na kawałki wielkości 3 lub 4 cm i wkładamy do przygotowanej marynaty na 20 min. W osobnym pojemniku łączymy mąkę ze skrobią ziemniaczaną. Na patelnię wlewamy oliwę i obtoczoną w mące rybę i podsmażamy ją na oliwie w temperaturze oliwy czyli w ok 165 – 170 st C.
Uwaga: zamarynowana ryba ma tendencję do przypalania podczas smażenia.
Kiedy ryba zrobi się chrupiąca, zdejmujemy ją z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oliwy. Nadmiar oliwy zlewamy z patelni, czyścimy dno patelni za pomocą ręcznika papierowego i wlewamy olej sezamowy.
Obieramy i kroimy imbir i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu. Zanim czosnek się zarumieni, dodajemy bulion, sos sojowy, cukier i mieszamy.
Przygotowanie kukusu:
Przekładamy kuskus do dużej miski, doprawiamy solą, kurkumą, oliwą i mieszamy. Zalewamy wszystko ciepłą wodą i przykrywamy przezroczystą folią i czekamy aż napęcznieje. Po tym czasie kuskus jest gotowy. Mieszamy go dokładnie w misce za pomocą widelca, rozdzielając powstałe ewentualnie granulki.
Przygotowanie warzyw:
Warzywa oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na nagrzanej patelni z odrobiną oliwy.
KOMPOZYCJA DANIA
Przekładamy kuskus na środek talerza, dodajemy makrelę, posypujemy warzywami i całość oblewamy sosem.