• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TABOULEH Z WARZYWAMI I MAKRELĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 35 min

poziom trudniości: łatwy

Kuskus:

  • 160 g kuskusu perłoweg
  • 320 g gorącej wody
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

Makrela:

  • 600 g makreli
  • 700 ml oliwy z oliwek extra vergine do smażenia
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 liście laurowe
  • 5 jagód jałowca
  • 1 pokrojonej w ćwiartki cebuli

Składniki na sos:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 20 g świeżego imbiru
  • 4 łyżki oliwy sezamowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ząbek czosnku

Do przyozdobienia"

  • 1 posiekana cebula dymka
  • 1 posiekana cukinia
  • 1 posiekana papryczka chilli

Przygotowanie ryby:

W jednej misce łączymy składniki na marynatę. Filety z makreli kroimy na kawałki wielkości 3 lub 4 cm i wkładamy do przygotowanej marynaty na 20 min. W osobnym pojemniku łączymy mąkę ze skrobią ziemniaczaną. Na patelnię wlewamy oliwę i obtoczoną w mące rybę i podsmażamy ją na oliwie w temperaturze oliwy czyli w ok 165 – 170 st C. 

Uwaga: zamarynowana ryba ma tendencję do przypalania podczas smażenia.

Kiedy ryba zrobi się chrupiąca, zdejmujemy ją z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oliwy. Nadmiar oliwy zlewamy z patelni, czyścimy dno patelni za pomocą ręcznika papierowego i wlewamy olej sezamowy. 

Obieramy i kroimy imbir i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu. Zanim czosnek się zarumieni, dodajemy bulion, sos sojowy, cukier i mieszamy. 

Przygotowanie kukusu:

Przekładamy kuskus do dużej miski, doprawiamy solą, kurkumą, oliwą i mieszamy. Zalewamy wszystko ciepłą wodą i przykrywamy przezroczystą folią i czekamy aż napęcznieje. Po tym czasie kuskus jest gotowy. Mieszamy go dokładnie w misce za pomocą widelca, rozdzielając powstałe ewentualnie granulki.

Przygotowanie warzyw:

Warzywa oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na nagrzanej patelni z odrobiną oliwy.

 

KOMPOZYCJA DANIA

Przekładamy kuskus na środek talerza, dodajemy makrelę, posypujemy warzywami i całość oblewamy sosem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra